Hvad skal dit rådighedsbeløb være i 2022?

Hvad skal dit rådighedsbeløb være i 2022?

Hvis man ønsker at skabe et overblik over ens privatøkonomi, er ens rådighedsbeløb et fornuftigt sted at starte. Det vil kunne fortælle dig hvor du kan forbedre din privatøkonomi ved at lave nogle få udregninger.

Hvad skal dit rådighedsbeløb være i 2022?

Hvad er ens rådighedsbeløb?

Ens rådighedsbeløb er det beløb du har månedligt tilbage af din løn, efter du har betalt alle dine faste udgifter. Dine faste udgifter dækker over de udgifter som du betaler fast hvert kvartal eller hver måned. Det kan være alt fra forsikringer, husleje og afbetaling af gæld osv.

Dermed er det meget vigtigt at have styr på ens rådighedsbeløb, siden det er det beløb du lever af hver måned, og det viser hvordan din privatøkonomi ser ud.

Gratis tip: Det vil være en god ide at undersøge om du måske skulle have penge til gode fra skat. Ikke alle dansker får deres fradrag noteret, som kan gå hen og betyde at de går glip af deres egne penge.

Du kan klikke her, og se om du skulle have penge til gode.

Hvad dækker over dit rådighedsbeløb?

Som nævnt tidligere dækker rådighedsbeløbet over dit forbrug. Det drejer sig normalt om:

  • Husholdningen (mad, vaskemiddel osv.)
  • Tøj og sko
  • Personlig pleje (medicin, tandpasta osv.)
  • Andet forbrug (transport, Netflix osv.)
  • Opsparing
  • Ferie
  • Specielle anledninger og gaver (fødselsdage, jul osv.)
  • Uforudsete udgifter

Derfor er det vigtigt, at du husker at din opsparing og dine uforudsete udgifter også skal inkluderes i beløbet. Derfor er et godt og gratis råd, at du bestemmer dig for, hvor stor en del af din løn der skal gå til de to poster.

Anbefalet rådighedsbeløb

Det rådighedsbeløb som anbefales, varierer efter nogle kriterier, blandt andet hvor gammel du er, hvor mange personer der bor i husstanden, og hvor du bor.

Som et eksempel er der flere låneudbydere, der anbefaler, at du har et større rådighedsbeløb, hvis du bor i en af de større byer i Danmark. Dette skyldes, at prisniveauet og dine udgifter til bolig bare generelt er højere end i andre dele af landet.

Det vigtigste er din egen vurdering af, hvor mange penge du kan leve for hver måned. Derfor bør du sætte dig et realistisk beløb, så din økonomi ikke bliver for presset.

Der findes nogle anbefalede rådighedsbeløb, som du kan bruge som en guide til at skabe et bedre overblik over din økonomi. Det er dog vigtigt at nævne, at det er anbefalinger, og kravene kan derfor være forskellige for eksempel fra bankerne, hvis du ønsker at optage et hurtigt lån.

Hvad dit rådighedsbeløb bør være

Der findes forskellige anbefalinger som føres af Finanstilsynet, om hvad dit rådighedsbeløb pr. måned bør være, alt efter om du har en samboende, med eller uden børn, eller om du bor alene.

Rådighedsbeløb for en person

Hvis du bor for alene, anbefaler Finanstilsynet, at dit rådighedsbeløb er omkring:

  • 5.000-6.000 kr. om måneden

Når du bor alene, er du kun dig selv til at betale de faste udgifter som husleje, forsikringer, varme og elregninger, gæld osv. Udover det er det ofte os dyrere at købe ind til mad pr. person, da du normalt måske ikke køber ind i store mængder og derfor ikke får samme rabatter.

Hvis du er studerende, kan du være undtaget af denne vejledning, da der er mange studerende, der har under 5.000 kr. til sig selv, efter at de har betalt alle deres faste udgifter.

Rådighedsbeløb for to voksne

Finanstilsynet anbefalede rådighedsbeløb for to samboende uden børn er:

  • 8.500-10.000 kr. om måneden

Når man er to personer, deler man typisk de fleste af udgifterne på den ene eller anden måde, og derfor vurderer Finanstilsynet, at to samlevende kan leve for et mindre beløb pr. person om måneden, end en person som bor alene. Så bliver nogle af de andre udgifter også billigere pr. person som for eksempel mad.

Rådighedsbeløb for en familie

Ifølge Forbrugerrådet koster ét barn samlet ca. 1.3000.000 kr. fra fødslen til deres 18-års fødselsdag. Finanstilsynet anbefaler derfor følgende beløb pr. barn:

  • 2.500 kr. pr. barn om måneden oveni de 8.500-10.000 for to samlevende

Rådighedsbeløbet for børnefamilier dækker udgifter til tøj, mad samt personlig pleje og en lang række andre områder. Derudover er der udgifter som eventuel børneopsparing, men de bør inkluderes i de faste udgifter, og dermed skal rådighedsbeløbet ikke bruges i den her situation.

Rådighedsbeløb som pensionist

Hvis du er pensionist, anbefaler Finanstilsynets de samme, hvilket er afhængig af om du er enlig eller har en samboende. En enlig pensionist anbefales at have et rådighedsbeløb på 5.000-6.000 kr., og samlevende pensionister anbefales at have 8.500-10.000 kr. i rådighedsbeløb.

Kravene fra de forskellige låneudbydere kan dog være anderledes, hvis du ønsker at låne penge. Det skyldes, at låneudbyderne vurderer dig ud fra en række kriterier end dit rådighedsbeløb, hvor de tager stilling til det ønskede lånebeløb samt løbetiden.

Saverium hjælper dig på lånemarked

Saverium.dk er her for at hjælpe dig med at sammenligne lånemarked for at give alle en fair chance så du kan finde det bedste lånetilbud nemt. Vi sammenligner lånetilbud fra flere velkendte banker og låneudbydere med kun én enkelt ansøgning. Du kan ansøge om et lån fra 3000 - 500.000 kroner alt efter dine egne behov med en låneperiode på 1-15 år.

2022-02-02/Søren

Lån penge nemt og hurtigt - Få øjeblikkeligt lånetilbud fra flere banker